Mørklægningsgardiner er utroligt praktiske i for eksempel soveværelser, stuer med filmprojektorer og teatersale. Hvad mange mennesker i vore dage ikke er klar over er, at mørklægningsgardiner spillede en rolle i danskernes hverdag under den tyske besættelse i 2. verdenskrig – og i befrielsen den 4.-5. maj 1945.

 

Mange har nok den opfattelse, at mørklægningsgardiner er en speciel type gardin på samme måde som persienner og foldegardiner er typer af gardiner. Sådan forholder det sig dog ikke. Mørklægningsgardiner er faktisk betegnelsen for en speciel type stof, der meget effektivt udelukker solens stråler. Stoffet findes i dag i flere varianter, for eksempel en variant der udelukker 60-80 % af sollyset og en variant, der udelukker 80-100 % af sollyset. Dette stof kan så bruges til at lave flere typer gardiner – du kan blandt andet få mørklægningsgardiner, der er rullegardiner, almindelige gardiner eller plisségardiner.

Mørklægningsgardiner er rigtig godt til rum, hvor der skal fremvises film fra projektor eller hvor der skal vises lysbilleder. Det er også rigtig godt til soveværelset – læger anbefaler, at vi sover så mørkt som muligt, så mørklægningsgardiner kan faktisk være med til at forbedre din nattesøvn, og dermed dit generelle velvære.

Du kan finde mere information om moderne mørklægningsgardiner her: http://www.livingart.dk/Moerklaegningsgardiner

I vore dage er mørklægningsgardiner en rigtig god, praktisk løsning i mange hjem – og der er ikke længere så mange der er klar over, at mørklægningsgardiner for 70 år siden var fast inventar i alle danske hjem … og at gardinerne var forhadte i hele landet. Under tyskernes besættelse i 2. verdenskrig blev de danske borgere tvunget af tyskerne til at bruge mørklægningsgardiner om aftenen og natten. Formålet var, at gøre det så svært som muligt for de engelske fly at finde de mål, som de skulle bombe. Uden lys fra vinduer i bygningerne var det svært for piloterne at orientere sig ordentligt over byerne. Gardinerne tjente altså tyskernes formål, og gjorde livet svært for de britiske allierede, der forsøgte at ramme tyske mål i Danmark.

MørklægningsgardinerOm aftenen den 4. maj 1945 hørte danskerne i radioen offentliggørelsen af den tyske overgivelse, med de berømte ord ”Her er London, her er London. De tyske tropper i …”. Glæden var naturligvis overstrømmende, og en af de første ting danskerne gjorde, var at fjerne mørklægningsgardinerne og sætte stearinlys i vinduerne, som symbol på, at de britiske fly nu frit kunne flyve over vore byer. En smuk gestus, som siden er blevet gentaget hvert år om aftenen den 4. maj. Desværre er det en tradition, som er ved at svinde hen.